Ostin kokeeksi Rainbow- merkkistä puupohjaista kissanhiekkaa. Kotimainen hiekka on valmistettu mänty- ja kuusipuusta eikä siinä ole lisäaineita. 4 kg:n pussi maksoi ABC-asemalla 3,95 euroa. Puupohjainen hiekka on ekologinen vaihtoehto muille hiekoille, koska sen voi kompostoida tai polttaa. Aiemmin käytössä on ollut jos jonkin merkkistä paakkuuntuvaa hiekkaa ja viimeksi kristallihiekkaa. Aina olen vaan kerralla vaihtanut uuteen laatuun ja joka kerta se on kissoille kelvannut, niin nytkin.

Puupohjaisessa hiekassa on monia hyviä puolia, kuten se, että kiinteät jätökset voi huuhdella WC-pytystä. Eli riittää, kun erottelee pissikohdat. Mutta se erottelu onkin sitten hiukka työlästä, kun käytössä on normaali kannellinen kissan vessa. Kastuessaan puupötköt hajoavat puruksi, jota on vaikea kerätä, kun se leviää laatikon pohjalle. Olenkin ajatellut, että ostaisin sellaisen erityisen kaksiosaisen pellettivessan. Siinä pelletti laitetaan ritilän päälle, josta se kastuessaan varisee alempana olevaan astiaan. Alempi astia tyhjennetään noin kerran viikossa.

Kannellisessa vessassa on tosin se hyvä puoli, että kissojen tuotokset eivät ole näkösällä. Mutta toisaalta, jos vaan ahkerasti käy tarkistamassa tilanteen ja poistaa kiinteät tuotokset tuoreeltaan, niin ei kai ne sitten kauan ehdi häiritä. Monet kehuvat, että pelletti ei kulkeutuisi herkästi tassuissa, mutta enpä tiedä. Jos vertaan kristallihiekkaan, niin pelletit eivät ainakaan tunnu yhtä ikäviltä jalan alla kuin kivikovat kristallihiekan kappaleet. Niin, ja eivät naarmuta lattiaa. Jos vielä ostaisi lämmityspellettiä, joka sopii tarkoitukseen yhtä hyvin kuin kissan hiekan nimellä kulkeva tavara, niin taloudelliselta kannaltakin pelletti olisi hyvä valinta.

Leevi on ilmeisesti sitä mieltä, että ei jaksa kiinnostaa koko juttu...

Tuula